Gumiszerelési árlista

A piacon lévő szinte összes forgalmazóval kapcsolatban állva, gumiabroncsok széles skáláját tudjuk Ügyfeleinknek ajánlani. A választás megkönnyítése érdekében olvassa el ismertetőnket a gumiabroncsokról, tekintse meg forgalmazott márkáinkat, és munkatársaink segítenek Önnek a legmegfelelőbb abroncs kiválasztásában.

 

A gumiabroncsok szerkezete

Maga a gumiabroncs négy fő alkotóelemre bontható: gumi, kordszövet, vegyi anyagok és fém. A gumitartalomnak kb. 70%-a kőolajból nyert szintetikus gumi polimer. Az általunk is észlelt gumi a futófelületet és az oldalfalakat alkotja, anyagába azonban más vegyi anyagokat is tartalmaz. Az abroncs belső vázszerkezete elsősorban szövet-textilbetéteket - gumírozott kordszövet rétegek -, de nagyobb igénybevételű abroncsok acélbetéteket is tartalmaznak. A gumiabroncsot a nagy szakítószilárdságú, gumibevonatú acélszálakból álló, ú.n. peremhuzalkarikák szorítják a keréktárcsához.


gumiabroncs szerkezete

A gumiabroncsot vegyi összetevői teszik ellenállóvá az elhasználódással, a hővel és az öregedéssel szemben. Ezek a vegyi anyagok biztosítják ugyanakkor a gumiabroncs kopásállóságát, tapadási tulajdonságait. Az adalékok mennyisége és típusa attól függ, hogy a gumiabroncs melyik részén használjuk ezeket. A gumiabroncs két alapvető részből áll: a futófelületnek - amely az úttal közvetlenül érintkezik - biztosítja a megfelelő tapadást, és ellenállónak kell lennie a kopással szemben. A másik alkotóelem a gumiabroncs vázszerkezete, amely a gumiabroncs szilárdságát és rugalmasságát biztosítja.


A gumiabroncs jelölései

gumiabroncs jelölései

 1. Gyártó
 2. Mintázat megjelölése
 3. Gumiabroncs profiljának szélessége mm-ben (nem a futófelületé!!!)
 4. Az abroncs szélességének és az oldalfal magasságának aránya
 5. Radiál szerkezetű gumiabroncs
 6. Kerékpánt átmérő collban
 7. Terhelési index (LI)
 8. Sebesség index (SI)
 9. Tömlő nélküli gumiabroncs (TL vagy tubeless))
 10. Gyártási idő (2305: 23. hét, 2005)
 11. Kopásjelző (TWI)
 12. Kiegészítő jelölés megnövelt terhelhetőség gumiabroncsokhoz
 13. Téli alkalmazhatóság jelölése téli és négy évszakos gumiabroncsokhoz (M+S)